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Annex E 

Consultation questionnaire 

Question 1: 
Do you consider that the criteria in Section 1 of this consultation document are 
appropriate for the authorisation of competent person schemes? 

Yes  No  

Comment: 
Whilst the criteria may be appropriate, the means of demonstrating that 
they are met needs significant further work. Many of the criteria would 
be met entirely through schemes being accredited by an accreditation 
body such as the National Accreditation Body, UKAS. A single 
accreditation provider would ensure appropriate and consistent 
checking both in initial application and ongoing monitoring. 
At present only criterion 20 mentions a 3rd party accreditation body in 
connection with external monitoring of the scheme. There are in fact a 
number of other criteria that could, and in our opinion should, be 
fulfilled through accreditation and these are set out in the Appendix to 
this consultation response. 
Please see our responses to Q3, Q5 and Q10 and the Appendix to this 
response for further elaboration of this. 
 
 
 
Question 2: 
Is the meaning of each of the criteria clear? 

Yes  No  

Comment: 
Throughout the criteria the phrase "commitment to" appears. This is 
vague and should be tightened up. Such fundamental activities as the 
production of annual accounts and publication of scheme rules and fee 
structures should be absolute and explicit requirements from the outset. 
Anyone can make a commitment and then come up with an excuse for 
not having done it. Production of the required reports/information/ 
evidence to an explicit timeframe must be a condition for renewal or 
approval of any scheme - many of these criteria would be automatically 
covered by the requirement for UKAS accreditation.  
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Question 3: 
Are there any other criteria which you consider should be applied to 
competent person schemes? 

Yes  No  

Comment: 
There are no other criteria. However, CIBSE has developed the table of 
criteria with two extra columns added. The first identifies whether the 
criterion is most appropriately assessed by UKAS or CLG and the 
second contains some general comments and observations. This 
approach clearly illustrates the number of criteria that could come under 
UKAS jurisdiction, although the original CLG proposal only identified 
external monitoring of schemes (box 20) as ‘likely’ to coming under 
UKAS. 
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Question 4: 
Are you content with the steps and timescale the Department is proposing for 
the consideration of applications to operate a competent person scheme? 

Yes  No  

Comment: 
The timetable seems appropriate for the process outlined. However, if 
CLG were to adopt a UKAS based model, the process and timescale may 
need to be reviewed. If a scheme needed to be UKAS accredited prior to 
application, this should significantly reduce the work and the time 
required for Ministerial approval. Also, nowhere in the proposal is there 
any mention of open and transparent assessment criteria for specific 
scheme applications, which we believe should be provided.  
There is, however, another issue to be considered here. There is a 
significant difference between applications in response to a CLG call, 
and self-identified opportunities for schemes which are taken to CLG. 
We believe it is essential that this should be addressed. For the 2006 
changes to Part L, BRE was commissioned by CLG to develop SBEM.  
This was a commercial contract placed at BRE by CLG using public 
funds. Alongside the development of SBEM, BRE developed, and 
applied to run, a Competent Persons Scheme for the undertaking of 
SBEM calculations required under criterion 1.  
When Part L 2006 was implemented, the wider industry discovered that 
this a single Competent Persons Scheme already approved. This gave 
BRE Certification a massive commercial advantage and created a 
monopoly, as well as significant market confusion, which was damaging 
to the implementation of Part L.  
CIBSE recommends that any approach by a scheme provider with an 
idea for a CP scheme should first be assessed, and if considered 
appropriate, then an open invitation, along with relevant technical 
criteria should then be made available on the CLG website. In this way 
the intellectual consideration of approriateness of potential schemes is 
separated from the process of applying to run one. The proposer of the 
original idea will still have first mover advantage but will be prevented 
from operating an unfair monopoly.  
We believe that the scenario outlined in relation to the BRE SBEM 
scheme would also place the Departmant at risk of a breach of the EU 
Services Directive, as it entered into an arrangement with BRE on a 
preferential basis, without open call or competition, contrary to the 
principles of the Directive. 
 
 
 
 



Building Regulations Competent person Self-certification schemes: Consultation paper 

4 

Question 5: 
Do you support the Department’s preference for Option 2 for schemes’ 
complaints systems? 

Yes  No  

Comment: 
A standardised approach to complaints and informing customers of 
scheme members of their rights is essential. However, there is no need 
to impose another duty on the OFT if all schemes are required to gain 
UKAS accreditation. The UKAS requirements for complaints procedures 
would also encompass many of the benefits identified in Option 3 but 
require no further work by CLG. We believe this to be a better approach, 
and offers "simplification" benefits to CLG as well as Better Regulation 
benefits to schemes. We believe that this approach is far more in 
keeping with the intent of the Accreditation Regulations 2009, and the 
current Memorandum of Understanding between government and UKAS. 
 
 
 
Question 6: 
Do you agree that there should be a minimum level of consumer financial 
protection where the scheme member cannot bring work up to the required 
standard? If yes, please give your preference for Options 1, 2 or 3 with 
reasons for your choice? 

Yes  No  

Preference: 

Option 1  Option 2  Option 3  

Reasons: 
The offer of an insurance backed warranty should be a requirement of 
the scheme entry requirments. 
 
 
 



Building Regulations Competent person Self-certification schemes: Consultation paper 

5 

Question 7: 
Do you have any suggestions on other types of protection that might be 
appropriate if Options 1, 2 or 3 were adopted? 

Yes  No  

If yes, what is your suggestion: 
      
 
 
 
Question 8: 
Do you agree that the current system of monitoring the performance of 
members of schemes should be continued and extended to all authorised 
schemes? 

Yes  No  

Comment: 
It should be done by UKAS and applied across all schemes, including 
existing schemes. 
 
 
 
Question 9: 
Do you agree that the Department should allow schemes to move to a risk-
based system of monitoring the performance of their members in appropriate 
cases where they have demonstrated their ability to operate such a system? 

Yes  No  

Comment: 
It should be UKAS that makes this decision. 
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Question 10: 
Do you agree with the Department’s view that UKAS accreditation should be 
the requirement for the monitoring of schemes’ performance? 

Yes  No  

Comment: 
As already indicated, CIBSE proposes that the whole process of 
evaluation and monitoring of schemes be undertaken by UKAS. 
It is agreed that UKAS accreditation should be required for monitoring 
schemes' performance but if a scheme is going to be accredited by 
UKAS for this element of its standards and performance then there are 
many other elements that could be administered by UKAS. These are set 
out in the Appendix to this response already mentioned in Q1 and Q3. 
UKAS was recently established legally as the UK's National Assessment 
Body by Statutory Instrument, thus fulfilling the requirement of EC 
Regulation 765/80, and its memorandum of understanding revised to 
reflect its new role as the National Accreditation Body.  
Paragraph 9 of the MoU relates to the support to be offered by 
government, as follows: 
"9. Support from Government  
9.1 The Secretary of State will use appropriate means to support UKAS 
in the achievement of its objectives. In particular, the Secretary of State 
will encourage conformity assessment bodies to seek accreditation, 
including those upon whose services the Government relies, both for 
procurement and regulatory purposes. The Secretary of State will 
encourage other purchasing organisations in both the public and private 
sectors to support these unified arrangements."  
In the light the revised MoU, and also of the December 2009 Government 
announcement of a new commitment to cut the costs of regulation by a 
further £6.5 billion by 2015, we believe that CLG should, as a matter of 
policy, seek to adopt UKAS as the accreditation body for Competent 
Persons schemes.  
Assigning responsibility to UKAS will free up CLG from policing general 
scheme operation requirements and allow officers to concentrate on the 
areas that need to be governed by CLG, such as establishing the 
technical competences required and selecting appropriate NOS.  
UKAS accreditation would introduce a common standard across all 
schemes, and would transfer the costs of this activity to schemes, 
leading to savings by CLG. 
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Question 11: 
Do you consider that the draft Impact Assessment presents a fair 
representation of the costs and benefits? 

Yes  No  

Comment: 
Appendix D of the consultation document does not give any details of 
costs or benefits 
 
 
 
Question 12: 
Can you supply any further information to help develop the Impact 
Assessment further? In particular we would welcome comment on the 
assumptions we have made on average per scheme or per member costs of 
some of the proposed changes, for example on the cost of UKAS 
accreditation or the cost of additional training. 

Yes  No  

Comment: 
CIBSE could supply data and feedback on our own experiences of UKAS 
Accreditation and the cost passed on to our members. 
 


