Skip to content

Search the knowledge portal

  • PublisherCIBSE
  • Product Code
  • Number of pages0
  • Publication DateFeb 2016
  • ISBN

CIBSE Case Study: 50 Shakespeare Street Refurbishment - Nottingham Trent Uni

CIBSE Case Study: 50 Shakespeare Street Refurbishment - Nottingham Trent Uni

<<back to BPA Winners 2016 Overview

CIBSE Project of the Year Commercial/ Industrial

Recognising the new build or refurbishment of a commercial or industrial building that most effectively demonstrates high levels of user satisfaction and comfort whilst delivering outstanding measured building performance.

50 Shakespeare Street Refurbishment, Nottingham - Nottingham Trent University

Watch the video here

In 2012, Nottingham Trent University (NTU) acquired this former council registry office built in 1887. The building had suffered several unsympathetic refurbishments as well as sustaining damage in World War II.

NTU set itself the challenging task of carrying out a full refurbishment of the Grade II listed property to minimise energy use and carbon emissions in line with the university's goal of reducing overall carbon emissions by 48% by 2020.

To ensure the building met the needs of the users whilst significantly reducing carbon emissions, NTU undertook a full review of the building and its existing services. It assessed the heating, lighting and ventilation requirements; and managed the installation and also carried out thermal and CFD modelling to confirm the proposed design would work as intended.

A natural ventilation strategy was adopted to take advantage of the building's tall ceilings and allowed building users to control their own environment.

Modern offices and meeting rooms were carved out from an existing warren of rooms, with glass walls installed for natural daylight optimisation. Occupants were impressed with the modern feel of this new space and the good amount of natural daylight, one occupant stating that the open plan layout allowed for more collaborative working.

To minimise carbon emissions, the heat to the wet radiator-based heating system is supplied through a 150kW Hargassner biomass pellet boiler and connection to the Nottingham District Heating Scheme.

The building's artificial lighting is a mix of high frequency T5 and LED fittings, and glass partitions between rooms allows light to spill from one room to the next.

Energy consumption is 50% lower than if no works were carried out so the project has cut energy costs by around 10,000 per annum. NTU will also benefit from an additional income of between 15,000 and 20,000 a year from the Renewable Heat Incentive associated with the biomass boiler.

Project Team:

Building services engineer: Mark Godfrey/Ashley Allsop
Building owner, occupier, project manager, quantity surveyor, architect, interior designer, mechanical/electrical engineer: Nottingham Trent University
Contractor: Mellor Bromley and Nottingham Trent University
Investment / property company: Nottingham Trent University
Developer: Nottingham Trent University
Facilities manager: Nottingham Trent University
Other: Rolton & Gleeds
 

<<back to BPA Winners 2016 Overview