Skip to content

Search the knowledge portal

  • PublisherCIBSE
  • Product Code
  • Number of pages0
  • Publication Date
  • ISBN

CIBSE Case Study: WWF Living Planet Centre, Woking - Atelier Ten

CIBSE Case Study: WWF Living Planet Centre, Woking - Atelier Ten

<<back to BPA Winners 2016 Overview

CIBSE Lighting for Building Performance Award

Recognising the innovative lighting design that delivers outstanding lighting quality for occupants and most effectively demonstrates energy efficiency.

WWF Living Planet Centre, Woking - Atelier Ten

Watch the video here

A stunning, highly integrated building, WWF's 20 million Living Planet Centre in Woking uses natural daylight wherever possible to reduce its dependence on artificial lighting and minimise energy usage.

Where natural daylighting is impractical, the artificial lighting scheme draws upon commonly available elements such as efficient luminaires and lamp sources, DALI dimming and controls, daylight harvesting and occupancy sensing.

The principle office space in this brilliantly-designed building is over two levels a lower level beneath a mezzanine podium level each space requiring a different lighting treatment.

The lower office space is housed beneath an exposed concrete slab. The space and lighting had to be sufficiently flexible to allow for alternative patterns of working and partitioning. A grid of linear suspended fittings was used to co-ordinate with the building's architectural grid. The fittings are custom length using 28W T5 lamps to achieve an average illuminance of 300 lux.

Each pair of fittings is controlled by a dedicated photocell / occupancy sensor. The sensors automatically dim the local lighting when sufficient daylight is present. The sensor will also dim the lighting if a zone is left unoccupied for a period. An applet is provided to allow users full control of their lighting from a PC or laptop.

The open plan office space at podium level is extensively illuminated by daylight from large rooflights. This is supplemented by carefully integrated downlights within the diagrid itself, which are linked via a DALI control system to multiple photocells which are used to dim lighting zones automatically with, available daylight. Bespoke inclination adaptors match the varying angles of the curved ceiling and allow the lighting to be truly integrated.

LED uplights are mounted at the springing point of the ceiling to give some gentle brightness to the diagrid at night to reduce contrast between the downlights and the ceiling. The daylight design ensures an average daylight factor higher than 2% in all naturally daylit spaces.

The building achieved a much sought after BREEAM Outstanding rating with a score of 90.6%.

Project Team:

Client: WWF
Architect: Hopkins Associates
Contractor: Wilmott Dixon
Electrical contractor: DES Electrical
 

<<back to BPA Winners 2016 Overview